12 februari 2010

New York Blueberry Cheesecake


Det här är ett av Leila Lindholms recept och jag älskar denna cheesecake!

Kexbotten:

300 g digestivekex
150 g smör

Cheesecakesmet:
600 g philadelphiaost
2,5 dl kesella, 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vaniljsocker
3 st ekologiska ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit kvalitetschoklad

1,5 dl färska blåbär, (eller frysta)

1 Sätt ugnen på 175 grader.

2 Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör.
3 Tryck ut kexblandningen till en botten i en teflonform med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
4 Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 10 minuter och låt svalna.
5 Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
6 Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
7 Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädde.
8 Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner chokladen i smeten.
9 Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär.
10 Grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun, så att den inte blir för mörk.
11 Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärmen i cirka 30 minuter.

*jag brukar variera den genom att finriva skalet av en lime och ha med i cheesecake-smeten*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar